1.8.07

Ποσειδώνας ή Δίας ;

Δεν ξέρω γιατί, αλλά ανέκαθεν με γοήτευε το/η παρακάτω άγαλμα/μορφή.

Αφού σκέφτομαι ακόμη και να το χτυπήσω πάνω μου σε tattoo.

Ίσως αποτελεί κάποιο αρχέτυπο που με εκφράζει -όπως θα έλεγε και ο μεγάλος Jung- , ίσως απλά μου αρέσει η αισθητική του.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

"Ποσειδώνας ή Ζεύς του Αρτεμισίου". Πάρτε το σε χορταστικές δόσεις.


"Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα, αλλά και από τα λιγοστά πρωτότυπα χάλκινα αγάλματα της κλασικής περιόδου. Είναι έργο χυτό, με υπερφυσικό μέγεθος και απεικονίζει το Δία ή τον Ποσειδώνα. Ο θεός παριστάνεται όρθιος, γυμνός, σε ευρύ διασκελισμό. Παρά την αυστηρότητα της μορφής, η κίνηση είναι έντονη και η απόδοση των ανατομικών λεπτομερειών ιδιαίτερα επιτυχής. Η γενειάδα του θεού είναι πλούσια και τα μακριά μαλλιά του μαζεύονται σε πλεξίδες γύρω από το κεφάλι, ενώ μπροστά πέφτουν σε κομψούς βοστρύχους γύρω από το μέτωπο. Τα μάτια του, που δεν σώζονται, ήταν ένθετα από άλλο υλικό. Το αριστερό του χέρι είναι τεντωμένο μπροστά, ενώ με το ανυψωμένο δεξί χέρι θα κρατούσε τον κεραυνό ή την τρίαινα. Στην πρώτη περίπτωση ταυτίζεται με το Δία, που είναι και το πιθανότερο, ενώ στη δεύτερη με τον Ποσειδώνα. Είναι έξοχο δείγμα του αυστηρού ρυθμού της αρχαίας ελληνικής πλαστικής, και αποδίδεται σε ικανότατο δημιουργό, ίσως στο διάσημο γλύπτη Κάλαμι." (Πηγή: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

6 σχόλια:

TheMissKaten είπε...

aman re plouto, pou ton entopises tetoia epoxi ton Poseidona? stin Vourvourou i stis Kyklades? anti na postareis koritsakia me stringakia kai pareo esy mas vazeis dilema Poseidonas i Dias? oti thelei as einai...THEOS einai! mipos na anisyxiso, ti se epiase stous 37 o C? kaneis periigisi se arxaiologikous xorous kai goustarises tin xenago? e, pes mou?

Ploutwnios είπε...

Υπέροχες οι ερωτήσεις/απορίες σου, αλλά όπως είπα (δηλ. έγραψα) και προηγουμένως "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου"...

sardela είπε...

lol poli fourioza blepo tin katen,tin ebgales ekso ap ta royxa tis me tis anazitiseis sou:) (metaksi mas,exi kapio dikio:)

Ploutwnios είπε...

Σαρδελίτσα, δύο λέξεις θα σου πω μόνο και να τις βάλεις καλά στο μυαλό σου (ήχος τυμπάνων τσίρκο):

"Ούρτ ρα!"

Υ.Γ.:Το προέφερα σωστά;

sardela είπε...

oooooo milame me apostomoses..to pes oxi apla kala ,trikala!telia!! niotho toso sigkekinimeni poy me mia fora mono to proeferes apsoga:))de tha mporouses kalitera!mpravo,mathaineis mathaineis:))

Ανώνυμος είπε...

Ego pistevo oti mallon einai agalma tou Irakleous. Toso megala ballakia mono autos exei.