10.5.10

Περί αστόχων εκφράσεων - "Φυσαρμόνικα έγινε"

Έχω βαρεθεί να ακούω να αναπαράγονται και να χρησιμοποιούνται ευρέως βλακώδεις εκφράσεις.

Μία τέτοια έκφραση που χρησιμοποιείται επειδή προφανώς κάποιος (παντελώς όμως) άσχετος από μουσικά όργανα την εκστόμισε, την υιοθέτησαν οι πρώτες ορδές ασχέτων και καθιερώθηκε τελικά λόγω άκριτου μιμητισμού (κοινώς, κάνε "μπε") είναι και η εξής κλασσική πλέον έκφραση:
"Φυσαρμόνικα έγινε"
Η συγκεκριμένη φράση, ως γνωστόν, χρησιμοποιείται όταν κάποιο αυτοκίνητο μετά από τροχαίο ατύχημα (για να εξορκίσουμε το κακό, μόνο υλικές ζημιές είχαμε) έχει συμπιεστεί σε σημαντικό βαθμό.

Για όσους δεν γνωρίζουν πώς είναι το μουσικό όργανο φυσαρμόνικα, ορίστε ένα οπτικό βοήθημα:


Γεννάται λοιπόν η απορία:

Τί θέλει να πεί ο ποιητής, όταν λέει "πωπω, μαλάκα, φυσαρμόνικα έγινε το αμάξι ";

α. Ότι απέκτησε τρύπες και πλέον μπορεί να παράγει ήχους και να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση μουσικών κομματιών (σε μετρό, πεζοδρόμια, στην τουαλέτα καθιστός - όπου εμπνέεται ο καθένας);

β. Ότι έχασε τις καμπύλες του και έγινε σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου μοιάζοντας πλέον με Lada (φοριέται με παντόφλα, κάλτσα και φόρμα adipas με 2 λωρίδες);

γ. Δικό σας.

Εγώ, πάλι, νομίζω ότι το μουσικό όργανο που ταιριάζει στην περιγραφή του φαινομένου συμπίεσης ενός αυτοκινήτου είναι το ακκορντεόν. Ορίστε και το αντίστοιχο οπτικό βοήθημα:


Όποιος δεν κατάλαβε το σημερινό μάθημα να σηκώσει το χέρι.

Απλό δεν ήταν;

9 σχόλια:

kate είπε...

plouto paidi mou, epestrepses me mathimata ellhnikon???
parakalo h protash sou na apostalei ston Babinioth k na katagrafei sthn kathgoria "slang" :p

katen είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ploutwnios είπε...

Προτιμώ τη λέξη "αργκό". :)

Ανώνυμος είπε...

Σάχλες. :)

Ploutwnios είπε...

Προφανώς.

Δήμητρα Χαρατσίδου είπε...

α)Μήπως,λέω εγώ τώρα, ο ήχος που παράγει η φυσαρμόνικα, ταιριάζει σε κάποιον που μόλις έχει υποστεί μεγάλη ένταση-πίεση (με κάθε έννοια) και ακόμα προσπαθεί να ξελαχανιάσει? β)Ή μήπως έχει σχέση τελικά, με το ότι είναι το μοναδικό ίσως μεταλλικό μουσικό όργανο, που χωράει στην κωλοτσέπη π.χ., όπως και το αμάξι που έγινε φυσαρμόνικα? (λέω εγώ τώρα)

Ploutwnios είπε...

α) Τότε θα λέγαμε ότι το αμάξι του έγινε ακκορντεόν και αυτός φυσαρμόνικα.
β) Και γιατί να επιλέξουμε μουσικό όργανο γα την περιγραφή του φαινομένου; Πάντως με βάση τη λογική αυτή του υλικού και του μέγεθους θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι το αμάξι έγινε ταμπακιέρα.

Ευχαριστώ για τις εναλλακτικές, πάντως.

Δήμητρα Χαρατσίδου είπε...

Εχεις ακόμα το σύνδρομο του: "γιατί μαμά"! (Να το κοιτάξεις!)Εξ' άλλου βαριέμαι να google-άρω τώρα! Κάντο μόνος σου. Εγώ έχω πάλι μία άλλη απορία, που μου δημιουργήθηκε πρόσφατα, όταν η μεγάλη μου κόρη (έχω άλλα δύο μικρότερα και τί έχω να ακούσω ακόμα), αναφέρθηκε στην "κεφτέδα" που έφαγε το μεσημέρι. Ο συνηρμός, προφανώς, είναι: "Πλυθηντικός=>Οι κεφτέδες. Ενικός=>η κεφτέδα". Και τί να πω? "Βαριέμαι να google-άρω. Κάντο μόνη σου"? ΔΕ ΛΕΕΙ.......!!!
Υ.Γ. Εννοείται ότι το βιολί συνεχίστηκε, αφού δεν βρήκα τη δύναμη να το γραμματικο-αναλύσω: "Η Κεφτέδα - η μαϊμούδα - το καρύδιο... κ.ο.κ."

Nastazia A είπε...

ΕΓΏ ΓΈΛΑΣΑ ΠΑΝΤΩΣ